Оцінювання морфофункціонального стану юних футболістів на етапі попередньої базової підготовки - Степаненко, В. М.; Бублей, О.О. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2017)
Основним завданням дослідження є аналіз морфофункціо- нального стану юних футболістів на етапі попередньої базової підготовки. Визначено, що морфологічні ознаки організму юних фут- болістів з 11 до 15 років розвиваються нерівномірно. Періоди сповільненого росту змінюються періодами посиленого росту, пов’язаного з початком статевого дозрівання. Так, довжина тіла у положенні стоячи має вірогідне збільшення з 12 до 13 та з 13 до 14 років (p < 0,05), в той час, як довжина нижніх кінцівок вірогід- но збільшується з 12 до 13, з 13 до 14 та з 14 до 15 років (p < 0,05). Вірогідний приріст маси тіла та обхвату стегна відбувається практично так, як і приріст довжини тіла у положенні стоячи та нижніх кінцівок: сповільнений приріст з 11 до 12 років, стриб- коподібне підвищення темпів приросту з 12 до 13 років та ще більш значне збільшення маси тіла та обхвату стегна з 13 до 14 років (p < 0,05). Аналіз динаміки розвитку функціональних характеристик, дозволив встановити, що найбільш помітний приріст аеробних можливостей (VO2max) спостерігається з 13 до 14 років (p < 0,05). Вірогідне збільшення анаеробної фосфагенної потужності спостерігалось в період з 12 до 13 та з 13 до 14 років (p < 0,05). Відносна анаеробна фосфагенна потужність має вірогідне збіль- шення з 11 до 12, з 13 до 14 та з 14 до 15 років (p < 0,05). Тестові характеристики рівня спеціальної фізичної підготов- леності юних футболістів 11-15 років мали вірогідне збільшен- ня практично у кожній з досліджуваних вікових груп (p < 0,05). Найбільший приріст результатів у бігу на 30м з веденням м’яча та у бігу 5x30м з веденням м’яча спостерігався з 11 до 12 років, що пояснюється насамперед освоєнням техніки ведення м’яча в даний віковий період. Але, разом з тим, незначним було збіль- шення спеціальних швидкісно-силових показників (удару по м’ячу на дальність та вкидання м’яча на дальність) саме в період з 12 до 13 років.