Критерії оцінки ефективності організації процесу фізичної підготовки дітей молодшого шкільного віку - Сембрат, С. В.; Погребний, В. В. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2017)
Головним напрямом наукових досліджень в галузі регіо- нальних проблем фізичного виховання є визначення найбільш ефективних варіантів підбору засобів, методів і форм фізичного виховання в педагогічному процесі та виявлення науково об- ґрунтованих факторів, які впливають на становлення фізичного виховання в різних регіонах України. Особливий інтерес для практики фізичного виховання дітей і підлітків становить комплексне дослідження, яке дозволяє отри- мати інформацію про розвиток і виховання сили, швидкості, ви- тривалості, гнучкості та спритності в процесі проведення уроку фізичної культури. Розроблені педагогічні умови організації фізичної підготовки дітей молодшого шкільного віку, які враховують вікові законо- мірності розвитку організму, вимагають контролю і оцінки його ефективності педагогічної діяльності. Водночас відомо, що при розробці програми тестування не- обхідно, щоб тест мав високий ступінь інформативності, був до- ступним для дітей молодшого шкільного віку і давав можливість швидко оцінити стан розвитку фізичних якостей. Даний аспект педагогічного процесу є завершальним етапом в системі управління фізичною підготовкою дітей молодшого шкільного віку. Він передбачає застосування відповідних тестів. Необхідно зазначити, що розроблені та рекомендовані для практики тести повинні відповідати особливостям вікового роз- витку дітей та підлітків, а інформаційна значущість базується на методах математичної статистики.